Vittsjö GIK Hässleholm har under de 12 omgångarna innan OS-uppehållet spelat 4-4-4, dvs 4 segrar, 4 oavgjorda och 4 förlorade matcher. Summerar vi vad detta genererat i poängväg så hamnar vi på 16 p och en 7:e plats i tabellen. Fördjupar vi oss ytterligare i tabellens siffror så har Vittsjö gjort 11 mål och släppt in endast 9 st på 12 matcher. Vad vi kan dra för slutsatser av detta nämner jag längre fram i texten.

OBOS Damallsvenskan har så här långt handlat om 2 lag, FC Rosengård och BK Häcken, som visat sig vara i en klass för sig. Rosengård har 6 p ner till Häcken som i sin tur har 5 p ner till Hammarby på tredje plats. Just 5 p är också vad Vittsjö har upp till den så hägrande tredjeplatsen som även denna säsong innebär CL-spel.

Nog om siffror. Nu undrar vi såklart om 16 p, 11 gjorda och 9 insläppta mål speglat det vi har fått bevittna på planen? Jag anser att vi som helhet ska vara nöjda med det slagläge vi har skaffat oss samt att Vittsjö, sin vana trogen, är ramstarkt defensivt. Släpper man in få mål är chanserna till vinster högre, minns bara 3:e platsen 2019 då vi endast släppte in 13 mål på 22 matcher. Men, framåt känns det väl som att målskyttet inte riktigt lossnat för Vittsjö. Med ”normal” utdelning gör vi något mål i Örebro och likaledes hemma mot Djurgården. Dessa 2 matcher får väl anses vara en plump i protokollet sett till målskyttet och poängskörden.

Vårens första match mot KDFF där vi föll med 1-0 är lättare att tugga i sig då det var en väldigt dålig match. Matchen förlorades inte på missade målchanser (vi hade knappt några) utan att det var helt enkelt en blek insats.

Slutsatserna av den statistik som redovisats får därmed bli att vi har spelat en ganska trevlig anfallsfotboll och skapat väldigt mycket chanser och lägen samt fasta situationer. Bakåt står vi väldigt bra och släpper inte gärna till så värst många farliga chanser till motståndarna. Vi har tagit ytterligare kliv jämfört med de senaste säsongerna spelmässigt, vi är trygga med bollen och spelar oss ofta fram via kanterna till bra avslutslägen då det behövs. Jag menar, en annan trygghet är ju att värdera lägena, när ska man fullfölja ett anfall och när ska man börja om och bygga nytt. Detta är definitivt en styrka!

Truppen kantades även denna säsong av några skador och skavanker inledningsvis. Inför de sista omgångarna innan uppehållet var dock hela truppen intakt och spelklara vilket var superhärligt. Lägger vi dessutom till att Michelle De Jong och Tove Almqvist ansluter direkt efter uppehållet och glädjande nog är även Ebba Wieder på gång tillbaka och förstår ni fotbollssupportrar, att Vittsjö stoltserar med en grym trupp inför hösten.

Jag vill till sist nämna rader kring den situation vi tvingats till gällande publiken. Fotboll ska såklart spelas inför en glatt hejande publik vilket dessvärre inte varit fallet i alla matcher. Man kan säga att vi har gått från 0 till 8 till 50 och avslutade med 470 åskådare mot KDFF. Så häftigt det var. Vänner, vi har säkert alla åsikter om och kring detta men det viktigaste är ändå att minska smittspridning och därigenom att rädda liv. Även om antalet åskådare varit mindre har Vittsjö alltid en trogen klack som hejar, trummar och skriker i vått som i torrt. Senast mot KDFF var nog enligt undertecknad ”all time high” från publiken sett till den stöttning som vi gav laget. Det var magiskt och underbart att få vara en del av det! Nu hoppas vi bara att restriktionerna kring pandemin släpps allt eftersom så att vi tillsammans kan uppleva många fler sådana magiska stunder tillsammans!

Vid pennan, Daniel Johnsson