Då är det dags för ännu ett stockholmslag att ställa sig på motståndarens planhalva. Hammarby IF, den anrika klubben med anhängare och fans över hela Sverige, är nykomlingar i årets OBOS Damallsvenska och även våra motståndare i den 11:e omgången.

Det har gått väldigt bra för Hammarby under vårsäsongen och de är, inför omgången, placerade på en 4:e plats och skuggar både Kristianstads DFF och BK Häcken i kampen om CL-platserna bakom tabellettan FC Rosengård. Hammarby har åkt lite upp och ner mellan Damallsvenskan och Elitettan de senaste åren men inför förra säsongen så kändes det verkligen som att man från klubbens sida var beredda att satsa på att ta sig upp, hålla sig kvar och även utmana om topplaceringar. De värvade starkt inför säsongen 2020 och tog steget upp efter en stabil säsong. Inför denna säsongen spetsade man till laget lite med fler starka spelare såsom landslagsspelaren Madelen Janogy och mittfältarna Nina Jakobsson och Fanny Hjelm. Även KDFF:s australiensiska stjärna Elise Kellond-Knight valde att gå till Hammarby men då hon skadade korsbandet förra året väntar vi fortfarande på att se henne i den grönvita tröjan. Det är riktigt duktiga spelare man har adderat till sin trupp och det har också gett resultat hittills under säsongen.

Hammarby har visat sig vara ett lag som genom en bra djupledsorienterad fotboll och snabba omställningar kommer att vara ett lag att räkna med när vi summerar säsongen i höst. Tre av spelarna hittar vi dessutom på topp 10 i skytteligan så här långt, förutom Madelen Janogy är även Emma Jansson och Emilia Larsson målfarliga och gör mycket mål. Lägg därtill talangen Matilda Vinberg, en ung tjej som plockades från Enskede IF inför säsongen och har visat sig vara en väldigt lovande tjej som kan gå riktigt långt.  

I en intervju på Hammarbys hemsida inför matchen i helgen berättar den assisterande tränaren, Ludvig Axelsson, att trots att det gått så pass bra är det viktigt att behålla fötterna på jorden, vara noggranna och att man har mycket kvar att utveckla. När det gäller Vittsjö som lag säger han att det är ett bra och fysiskt lag som haft lite oflyt med resultaten.   

Som hobbyanalytiker/läktarexpert så hoppas vi på att Hammarbys snabba offensiv borde passa Vittsjö GIK bra. Vi har vår starkaste del i vår defensiv och om vi kan vinna boll i rätt läge när de har sina snabba omställningar kan det vara vi som drar nytta av deras sätt att spela? Eller vad tror ni?

Oavsett så blir det inte en enkel match att klå Hammarby.

Lagom till matchen på lördag släpps det på ännu mer publik på arenorna och näst efter vår egna klack så är väl Hammarbys den bästa och mest hängivna som finns i damallsvenskan. Det kommer att bli en bra stämning och inramning på Hammarby IP när domare Sandra Österberg blåser igång matchen. Vi är självklart revanschsugna efter förra veckans tråkiga resultat mot Djurgården. En match där spelet i stort sett sker på en planhalva och man bara går och väntar på att målen ska börja trilla in…men tyvärr går det inte alls som vi hoppats och snopet och väldigt orättvist så är det DIF som vänder norrut med poängen. Vi är spelförande, har tålamod, kommer runt på kanterna och är nöjda med mycket utom just det att målen inte kom. Kanske har det gnuggats avslut och pratats om skärpa i avsluten under veckans träningar? Men nu är det en ny omgång och vi tar med oss det positiva från i måndags, hoppas på en bra match och självklart tre poäng i bagaget på vägen hem till Vittsjö!