Till yrket är Karl Söderberg legitimerad psykolog vid Umeå Universitet. Under sina sista två studieår samarbetade han med Umeå IK just kring fotbollspsykologi. Han har en bakgrund som såväl ledare som spelare.

– Jag är född och uppvuxen i Östersund i Jämtland. Avslutade min spelarkarriär tidigt för att ägna mig mer åt ledarsysslan, till en början som målvaktstränare på distriktslagsnivå, följt av några år i division 2 herrar men även som målvaktstränarutbildare uppe i Västerbotten, säger Karl.

Sedan tidigare känner han Robert från tiden tillsammans i Umeå IK där han var med och utvecklade arbetet kring det fotbollspsykologiska.

– Som fotbollspsykologisk rådgivare i Vittsjö hoppas jag bidra med ett psykologiskt perspektiv från olika vinklar. Bland annat kommer jag ingå som en naturlig del i utvärdering och analys efter match, men även i en mer utbildande roll, fortsätter han.

– Mycket kommer handla om att förstå hur vi som grupp och individer kan utvecklas och prestera samtidigt som vi har en massa tankar och känslor i omlopp. Vad vi kan göra rent konkret för att förbättra varandra, ta oss ur svåra stunder eller bibehålla fina fotbollsprestationer över tid, avslutar han.

Robert Bergström, tränare, är glad att få arbeta vidare med Karl.

– Jag har jobbat med Karl de senaste två åren i Umeå IK och är glad över att han ansluter till Vittsjö. Han har verkat som fotbollstränare och är en legitimerad psykolog som har god insikt i hur man kan arbeta med konkreta beteenden och fotbollsaktioner på planen, kommenterar Robert och fortsätter:

– Det är många aspekter man måste ta hänsyn till i en prestation- och resultatinriktad bransch såsom fotboll på högsta nivå är. Det handlar inte bara om att utveckla sin teknik och spelförståelse eller att ha en god styrka eller uthållighet. Psykologiska effekterna är stora och jag vet att Karl kan hjälpa spelarna att utveckla en ännu bättre helhet som fotbollsspelare och människor.

Vi hälsar Karl varmt välkommen in i ledarteamet i Vittsjö!