Under senare delen av hösten har vi arbetat intensivt med att hitta en ny tränarpartner till Thomas Mårtensson. Nu har det arbetet kommit till vägs ände och vi är mycket stolta och glada att kunna presentera vår nya tränare tillika Thomas Mårtenssons nya kollega för er.

– När man söker en ny tränare är det är många parametrar som ska stämma och många människor som ska klicka med varandra. Ett arbete som varit både spännande och utmanande för oss, säger Erika Nilsson, ordförande i damsektionen.

Hela 100 mil söderut kommer flyttlasset att gå för Robert Bergström, 38 år från Örnsköldsvik och med honom kommer hans fru Anna och sönerna Alexander och Melvin. Efter fyra framgångsrika säsonger i Umeå IK byter han nu Norrland mot Skåne och Umeå IK mot Vittsjö GIK Hässleholm.

Bergström har en lång erfarenhet som huvudtränare på både dam och herrsidan. Däribland har han tränat Umeå FC herrlag i division 1 och varit verksam som lärare/NIU instruktör i sju år och han innehar den högsta tränarutbildningen UEFA Pro.

Under de senaste fyra åren har han tränat Umeå IK. Han tog över laget i samband med att man degraderades från OBOS Damallsvenskan 2016. I Umeå byggde man laget på unga spelare och med en stor lokal prägel, med det långsiktiga målet att vara tillbaka i OBOS Damallsvenskan efter tre säsonger.

2019 lyckades man med det och vann Elitettan efter en stark säsong med bland annat endast 17 insläppta mål på 26 matcher. Under sin comebacksäsong i högsta serien charmade man många med sitt frejdiga spelsätt och på det sätt som man höll fast vid sin spelidé. Man samlade ihop 23 poäng, men det räckte inte och man degraderades med endast en sämre målskillnad än konkurrenterna.

Bergström själv kommenterar sitt nya uppdrag såhär:

– Jag är tacksam över förtroendet att leda laget tillsammans med Thomas [edit: Mårtensson]. Han står för ett tryggt ledarskap och en värdefull kontinuitet. Jag hoppas kunna bidra med mitt ledarskap och mitt sätt att se på fotboll och därigenom sätta min prägel på laget där jag har tydliga idéer, som jag har diskuterat med Thomas, för att framför allt utveckla anfallsspelet och lagets speluppbyggnad.

Han ser fram emot att arbeta med ett lag med kvalitet både på plan och utanför och självklart har ryktet om våra fantastiska supportrar även nått de norrländska breddgraderna.

– Det finns mycket talang och kvalité i laget och jag är imponerad över hur man utmanar de stora drakarna samt det stora intresset som finns med klubbens fantastiska supportrar som driver på från läktarplats.Stefans (Ekstrand) skor är stora att fylla, men jag kommer att arbeta väldigt hårt för ett utvecklande 2021 och ser framemot att träffa både spelare, ledare, supportrar och alla andra runt föreningen när vi drar igång, fortsätter Bergström.

Thomas Mårtensson är väldigt nöjd med rekryteringen och säger

– Robert har haft en bra framgång med Umeå där han har lyckats utveckla deras spel på ett spännande sätt. Jag tror att det passar Vittsjö bra och att han kommer att fortsätta utvecklingen av Vittsjös anfallsspel.

Om sin egen fortsättning i klubben säger Robert:

-10:e året i OBOSdamallsvenskan och jag ser framemot att fortsätta jakten på Champions League!

Sportchef Magnus Sångberg tycker att det är väldigt skönt att ha tränarduon klar inför nästa säsong.

– Det underlättar mitt arbete med att få ihop de sista pusselbitarna i spelartruppen inför 2021. Med Robert tror jag att vi får en tränare som kan hjälpa oss att ta nästa steg i vår utveckling och resa mot den absoluta toppen i svensk damfotboll och även mot det åtråvärda europaspelet. Jag ser mycket fram emot att samarbeta med Robert och Thomas.

För frågor kontakta:
Erika Nilsson, Ordförande 
070-752 45 14

Robert Bergström, Tränare
070-246 78 24